Чували ли сте за световни рекорди в авиацията? Ще разгледаме по-отблизо

...
Чували ли сте за световни рекорди в авиацията? Ще разгледаме по-отблизо
Коментари Харесай

Най-дългият полет в света е 64 дни, колко секунди продължава най-краткият?

Чували ли сте за международни върхове в авиацията? Ще разгледаме по-отблизо и ще проучим нашите топ 10 свързани с авиацията полета сложили връх на Гинес.
10. Най-дългият търговски полет без кацане в света

В момента Singapore Airlines прави най-дългия постоянен търговски полет в света - от Сингапур до Ню Йорк. Открит за първи път през 2004 година, пътуването от 16 600 км беше осъществено от флота A340-500 на самолетната компания.

Поради възходящите разноски за гориво, неефективността и неналичието на доходност, самолетната компания беше принудена да спре краткотрайно своя 18-часов полет. През 2018 година обаче с представянето на Airbus A350-900ULR (Ultra Long Range) Singapore Airlines възобнови своите услуги до Ню Йорк.

9. Най-дълго време във въздуха със аероплан

Ако смятате, че 18-часовият полет без прехвърляне на Singapore Airlines е дълъг, тогава това ще ви изненада!

С новаторската технология и по-икономичните мотори може да се чака единствено този международен връх да бъде реализиран от съвременен аероплан. Въпреки това Cessna C172 е коронован за първенец за тази купа. И по този начин, по какъв начин тъкмо се случи това?

Годината е 1985 и двама амбициозни водачи възнамеряват нещо нечувано! Летящ с Cessna C172 няколко дни без спиране без кацане! Двамата водачи, Боб Тим и Джон Кук модифицирали своя C172, като конфигурирали контейнер за гориво от 95 галона, матрак и мивка. В огромният ден те се отправили на своето необикновено странствуване, което продължло общо 64 дни, 22 часа и 19 минути!

Летенето към Калифорния и зареждането с гориво в пустинята Невада станало допустимо посредством хвърчене на ниско до камион с гориво два пъти дневно. След това маркуч от камиона бил вдигнат до самолета. Два месеца по-късно самолетът най-сетне се приземил назад на земята и сложил международен връх на Гинес!
 Зареждане с гориво в пустинята Невада
 

Днес Cessna-та, употребена за този полет, може да бъде забелязана да виси от тавана на интернационалното летище McCarran в Лас Вегас.

8. Най-големият размер, превозен в миналото по въздух

Въпреки че доста от нас не пътуваха доста през 2020 година, мощният Антонов Ан-225 беше ангажиран да лети и даже сложи международен връх. Той транспортира 150 метрични тона товар от Китай чак до Париж.

Товарът на борда включвал медицински маски, ръкавици и други защитни дрехи. Според отчетите на наземния личен състав са били нужни повече от 10 часа, с цел да бъде разтоварен товарът.

7. Първият в света изцяло имунизиран полет

На 6 април 2021 година Qatar Airways извърши първия в света полет с изцяло имунизирани против COVID-19 от Доха. Полет QR6421, ръководен от A350-1000 с регистрация A7-ANF, е превозвал 144 имунизирани пасажери и 18 членове на екипажа на борда.

6. Брой националности на борда на полет

На 29 ноември 2019 година Emirates извърши еднократен исторически полет с A380, отбелязвайки 48-ия Национален празник на ОАЕ и Годината на толерантността на ОАЕ. Общо 145 националности, над 500 пасажери и калейдоскоп от култури се събраха, с цел да основат история на полет EK2019 на Emirates.

5. Най-краткият търговски полет в света

Ако сте в положение да задържите дъха си повече от 53 секунди, тогава поздравления, преди малко сте прекарали повече време от най-краткия полет в света!

Пътуването ни води до остров Оркни в Шотландия, където Loganair прави ежедневни услуги сред двата острова Уестрей и Папа Уестрей.

Полетът от 2,7 километра се извършва от Britten-Norman BN2B-26 Islander.

4. Най-дългият вътрешен полет

Дами и господа, добре пристигнали на борда на полет на Air France от Париж до остров Реюнион!

От континентална Европа до тропическия остров Реюнион, Air France прави най-дългия вътрешен полет в света със приблизително време на полет от 10 часа и 30 минути. Обикновено се лети с Boeing 777, а от пасажерите на този полет се изисква единствено персонална карта, защото механически в никакъв случай не напущат страната.

3. Най-големият аероплан в света

Мнозина са склонни да имат вяра, че Антонов Ан-225 е най-големият аероплан в света. Това обаче не е по този начин. С дължина от 73 метра, височина от 15 метра и широчина от 117 метра, Stratolaunch победоносно завоюва купата на най-големия аероплан в света. Предназначението му е да носи и изстрелва ракети на височина от 35 000 фута (10 668 метра).

2. Най-дългият пътнически полет по време и километри в света

Qantas счупи не един, а два международни върха, когато хвърча на 13 ноември 2019 година без кацане от Лондон до Сидни. Полет QF7879 на Qantas, прочут още като " Проект Изгрев ", прекара във въздуха 19 часа и 19 минути и измина общо разстояние от 17 800 километра.

Този еднократен полет беше извършен като проучвателен полет, с цел да се види по какъв начин човешкото тяло би се приспособило към подобен дълъг полет.

1. Най-много пасажери на борда на аероплан

На 24 май 1991 година 1088 души са превозени от Етиопия до Израел благодарение на Boeing 747 на EL AL Airlines. Полетът с кодово име " Операция Саломон " служи като евакуационен полет и каца в Израел с двама спомагателни пасажери, защото две бебета са родени по време на полета.

Boeing 747-200, употребен за този полет има оптимален потенциал от 480 пасажери. С над хиляда души, натъпкани в тази кралица на небето, беше подложен международен връх за най-много пасажери на борда на аероплан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР